Om Horween-läder som vi använder i tillverkningen av våra handgjorda läderklockarmband

About Horween leather we use in production of our handcrafted leather watch bands - finwatchstraps

Horween Leather Company har satt standarden för läder av högsta kvalitet sedan 1905. Horween erbjuder ett brett utbud av garvningar från vårt vegetabiliskt garvade Genuine Shell Cordovan till sportläder och skodonläder, såsom Chromexcel. Som alltid bearbetas allt Horween-läder på vår anläggning i hörnet av Elston och Ashland i Chicago, Illinois, USA. Horween-läder tillverkas på beställning - det ger vårt företag möjlighet att beställa den finaste kvaliteten och den bästa färgen på läder från garveriet.

leather watch band, leather watch strap, Horween leather, finwatchstraps, iwatch band, iwatch strap, handmade watch band

Det finns olika typer av läder som Horween tillverkar. Jag kommer att förklara de viktigaste Horween-lädren och deras egenskaper.
CHROMEXCEL
Chromexcel är det ursprungliga pull-up-lädret; med hjälp av tidsenliga tekniker och formler som utvecklades för nästan 100 år sedan. Chromexcel tillverkas fortfarande i USA med hjälp av en barkretannage från ett patenterat recept och sedan äkta varmstoppning med vår hemliga blandning av naturliga oljor och fetter. Chromexcel kännetecknas av en rik pull-up i full anilin, handgnuggade ytbehandlingar. Chromexcel tillverkas än idag med hantverksskicklighet från den gamla världen och har en lång historia av överlägsen komfort och hållbarhet.
Chromexcel finns i en mängd olika vikter, hästfronter och sidoläder (kohud) från 3,5 - 4 oz (1,4 - 1,6 mm) upp till 9 - 10 oz (3,6 - 4,0 mm). Det finns många varianter av Chromexcel, inklusive versioner som är cementerbara och vattentäta.
Hantverket och de invecklade receptdetaljerna har förts vidare genom de olika Horween-generationerna och fortsätter att göra det än idag.

leather watch band horween chromexcel, premium watch bands, premium black leather watch band, black leather watch band Chromexcel har mycket liten stretch, mjuknar snabbt och får en vacker glans när det åldras. Det är varmstoppat med fetter och vaxer för ett läder med rik känsla som tål en livstid av missbruk. De flesta små repor kan poleras bort från Chromexcel ganska enkelt, vilket gör det till ett idealiskt läder för slitstarka föremål som klockarmband. Vi tillverkar klockarmband av Horween Chromexcel i svart, mörkbrunt, Chromexcel No.8 eller Burgundy, Tan Chromexcel 6-7 oz, Tan Chromexcel Horsebutt. Alla klockarmband kan tillverkas för 16 mm, 17 mm, 18 mm, 19 mm, 20 mm,21 mm, 22 mm, 23 mm,24 mm, 25 mm, 26 mm och den längd du behöver. Vi tillverkar även klockarmband för iWatches (38 och 42 mm).

leather watch band, black chromexcel watch band, black leather watch band

ÄKTA SKAL CORDOVAN
Genuine Shell Cordovan är garvningskonst när den är som bäst. Det är mer än bara en färg, det är ett mycket specifikt läder, från en viss del av en hästhud. De oregelbundna ovalformade skalen garvas, stoppas, rakas och poleras sedan - en process som tar minst sex månader. Varje skal får långsamt dra i skonsamma vegetabiliska vätskor. Skalen fylls med äkta hett vatten och slickas sedan på glasramar för att torka. Varje skal curlas och rakas för hand av mycket skickliga hantverkare för att exponera skalet. Färgerna gnids på för hand för en djup anilinfinish. Slutligen glaseras skalen för hand för att uppnå det rika, glansiga utseende och känsla som uppskattas av fina hantverkare.

Det vegetabiliskt garvade lädret kommer från hästens baksida (rumpan) och är uppskattat för sin styrka, minimala töjning och glansiga utseende. På grund av den begränsade tillgången och de sex månader det tar att garva Shell Cordovan kan det vara ganska dyrt. Den är så överfylld med fetter och vaxer att den börjar "blomma" om den lämnas orörd ett tag. Denna "blomning" uppstår när fetter och vaxer kommer till ytan av lädret och lämnar en vit rest. Den kan lätt borstas bort med en skoborste och för vissa kan detta vara en olägenhet, men jag tycker att det är charmigt.

ESSEX
Essex är ett vegetabiliskt garvat sidoläder som använder samma traditionella garvningsextrakt som vår äkta Shell Cordovan. Essex, och dess vaxade versioner Dublin och Derby, tog oss nästan tre år att utveckla och förfina. Denna garvning kännetecknas av en hög oljehalt och åldras vackert med tiden. Essex-lädret är mycket mångsidigt och kan användas i en mängd olika produkter.Essex är garvat i samma sprit som används för att tillverka den berömda Shell Cordovan. Det är fullnarvat, supermjukt och är enligt min mening det ultimata foderlädret för insidan av ett bälte eller en väska. Essex sträcker sig lite, men det är det mjukaste läder jag någonsin har känt på, och det är väldigt starkt. En vaxad version av Essex kallas Dublin. På grund av vaxinnehållet är Dublin lite styvt i början, men har en vacker glans.
DUBLIN
Dublin är en fullnarvig, anilinfärgad kohud som främst är vegetabiliskt garvad och sedan tillsatt med ett speciellt recept av oljor och mjukgörare som är exakt samma som har använts i Horweens premium Shell Cordovan i mer än 100 år. Dublin innehåller också ett hårdvax som ger skinnet en något fastare karaktär och en krackelerande effekt som är ganska härlig om du gillar den typen av saker - och det gör jag verkligen. Eftersom det är ett veganskinn kan man förvänta sig att det ska vara styvt som en bräda och se generiskt ut på det sätt som de flesta andra tenderar att göra, men det är precis tvärtom. Det här är ett läder som är estetiskt komplext med en mängd färgvariationer på grund av olje-pull-up-effekten, något som Horween är känt för. Pull-up uppstår när oljor förflyttas i huden, vilket sker varhelst skinnet böjs, sträcks eller dras. Du kan se detta på många ställen på klockarmbanden på bilden, men kanske är det mest uttalat på kantbindningen som har ljusnat avsevärt på grund av att den har sträckts och sytts. Dublin har också den perfekta balansen mellan fast och mjukt och har mindre benägenhet att sträcka sig samtidigt som det behåller precis rätt mängd "giv" och formbarhet. Men det kanske mest överraskande med Dublin är att det kombinerar hög draghållfasthet med lägre vikt än de flesta andra läder.

När du designar och tillverkar det perfekta armbandet vill du att det ska vara starkt, lätt, inte för fast, men inte heller för mjukt, och vackert naturligt i utseendet. Dublin är allt detta. Estetik är alltid en smaksak, men de som gillar ett läder med en lite rustik look och mycket karaktär som bara blir bättre med tiden kommer att älska Dublin. Om du föredrar något som börjar lite mer orört, formellt och polerat, kan du istället luta dig mot Horweens också utmärkta CXL. Jag kan också nämna att Dublin också är det allra bästa läder för klockarmband som jag någonsin har stött på....

watch band, leather watch band, dublin cognac leather watch band, horween leather, finwatchstraps

Dublin cognac klockarmband presenteras i olika modeller:

Classic 

leather watch band, horween dublin cognac, leather watch strap

Indigo 

leather watch band, handmade watch strap, horween dublin cognac watch band

 Zulu (bild nedan)

leather watch band, leather watch strap, Horween Dublin Cognac leather band, Horween Dublin Cognac leather strap

Och Camel modell, som har 2 läderhållare

black leather watch band, black chromexcel watch band, black leather watch strap

Alla modeller kan göras som för de klassiska analoga klockorna, så som för de smarta klockorna. Kontakta oss bara i förväg innan du lägger din beställning.
DERBY
Det berömda Horween Derby-lädret tillverkas enligt ett mycket gammalt recept.
Det här är ett fullnarvigt vegetabiliskt garvat läder med en blandning av oljor, handglaserad anilinfinish, tumlat, med betoning på ett naturligt utseende med en kraftig dragning som ger lädret en mjukare och smidigare känsla.
BASEBALLHANDSK
Lädret till basebollhandskar är ett straight chrome tannage och är utformat för att uppfylla de krävande förväntningar som professionella idrottare har. Detta tannage är särskilt framtaget för att ge den styrka, hållbarhet och härdighet som är idealisk för repetitiv användning. Endast de allra finaste fullnarviga hudarna väljs ut för detta helt anilinoljade läder.
Cavalier Chromexcel
Premium pull-up-läder som har en nödställd look med en smidig känsla, detta läder har tillverkats enligt ett mycket gammalt recept med en handgnuggad finish. Detta är mycket likt Chromexcel men Cavalier är märkbart styvare, även om det är ganska nära Chromexcel. Lädrets struktur är något tunnare och mer vaxartad än CXL. Absolut vackert och mjukt. Klockarmband tillverkade av Cavalier-läder är av absolut högsta kvalitet och har ett fantastiskt utseende. Nedan finns en kort video som visar Cavalier-läderets vackra, släta struktur.

Latigo
Latigo-läder beskrivs bäst av våra vänner på The Tannery Row :
"Horween Latigo är en kombinationsgarvning som blandar hållbarheten hos en kromgarvad bas med en kraftig veggarvning för att skapa ett obearbetat, naturligt utseende som är utmärkt för gjutning. Det håller präglingen bra, behåller gjutna former och finns i både fullnarviga och korrigerade narvversioner." Horween tillverkar helt underbart läder, men jag kan säga att deras Latigo snabbt har blivit min favorit. Latigo kan beskrivas som "mjukt", "smidigt", "starkt", "slitstarkt", "smörigt".
Latigo-läder är fullnarvigt kohudläder som har varmluktats och har garvats både med krom och vegetabiliskt. Det här lädret har en omisskännlig tuffhet och mjukhet.
Först kromgarvas det, sedan vegetabilgarvas det. Före den moderna kombinationsgarvningen hade latigo kombinationsgarvats med alun och gambier.
Latigo berikas vanligen med oljor och vaxer. Tekniker som hot-stuffing, wet-stuffing och fat liquoring har utvecklats för att öka mängden olja och vax som huden kan hålla. På grund av olje-/vaxinfusionen och den partiella kromgarvningen är lädret måttligt flexibelt, mindre styvt än helt vegetabiliskt garvat läder, men styvare än helt kromgarvat läder. På grund av sin vikt och garvningsprocess är latigo bland de dyraste nötlädertyperna.
Det har mycket liten töjbarhet och går från styvt till otroligt mjukt på mycket kort tid. Lädret åldras vackert och utvecklar en enastående patina.
BOCKAROO präglad narv
Buckaroo från Horween är en djup waxy/pull up med en mjuk touch som produceras på sidorna. Denna artikel är också brännbar med en klassisk prägling (präglat läder är läder som har applicerats med tryck för att skapa ett mönster, en upphöjd design eller ett tryck). Premium waxy Pull-Up läder som har en nödställd look med en smidig känsla kan också brännas, detta läder har producerats enligt ett mycket gammalt recept med en handgnuggad finish.
Hittills har vi följande Horween-läder tillgängliga för ditt val:
Horween Latigo, Bockeroo Tan, Honey Nuntucket, Chromexcel i olika nyanser, inklusive ko- och hästhudar, Cavalier Chromexcel i rik SunGold-färg, Vintage Chromexcel tillverkat av dubbel hästfront, vaxat och slätt Sherman Brown, helt vackra Dublin- och Derby-hudar för att göra klockarmband på premiumnivå för klockägare. Vi strävar efter att ständigt öka urvalet av läder och samarbetar med de bästa garverierna i världen. På så sätt kan vi kontrollera kvaliteten på varje klockarmband som tillverkas här hos oss. Vi är också öppna för nya idéer: om du tänker på något speciellt armband - fråga oss, vi kan göra det åt dig. Observera också att vi är producenter, vi lägger inte ut några funktioner för tillverkning av klockarmband. Det betyder att du köper det direkt från hantverkaren utan några extra händer inblandade. Och genom detta beslut stödjer du också utvecklingen av små familjeföretag.

leather watch bands, horween leather watch bands

Och några definitioner från läderterminologin:
Pull-up
Hot stuffed och hot liquored läder som har anilinfärgats istället för att beläggas med färger eller pigment kallas ibland Pull-up läder. Oljorna och vaxerna gör färgen mörkare och när lädret sträcks ut och dras i framträder de ljusare färgerna när de "dras upp".
Vegetabiliskt garvat läder
Ett läder som har garvats med hjälp av en mycket gammal process som använder naturliga tanniner som finns i trädbark. Processen är mycket långsam och kräver stor skicklighet. Vegetabiliskt garvat läder används ofta för verktyg eftersom det tål stämpling och avtryck riktigt bra.
Tack för att du uppmärksammar och läser det här blogginlägget. Jag anser verkligen att alla klockor förtjänar ett bra armband av hög kvalitet, tillverkat med hjärta och med användning av bästa möjliga material, till ett överkomligt pris. Om du håller med, tveka inte att beställa från oss. Vi ger 100% nöjdhetsgaranti till alla köpare: om du inte gillar det eller om klockarmbandet inte passar dig - kommer vi att göra en återbetalning och acceptera klockarmbandet tillbaka utan några frågor.


You may also like View all