Cordovanläder med skal: Vacker historia och varför du kommer att älska det

Shell Cordovan leather: Beautiful history and Why you will love it - finwatchstraps
Jag kände till Shell cordovan (eller cordovan) för bara några dagar sedan och jag är helt inne i det. Det finns massor av lädertyper där ute, så om du inte känner till cordovan ännu, fortsätt att läsa detta. Om du redan känner till det kan det finnas något som intresserar dig. Shell cordovan är det vanliga materialet som används för att tillverka avancerade skor, tillsammans med plånböcker och klockarmband. En person jag känner hävdade att cordovan är det bästa lädret som passar perfekt på din handled (eftersom han har en Seiko). Det är ingen tvekan om att den här mannen är en seriös cordovan-anhängare, men det finns skäl till varför människor blir förälskade i den här typen av läder.
Ursprung och historia
Cordovanläder tillverkas av den fibrösa platta muskeln (eller skalet) under skinnet på hästens bakdel. Detta är den enda delen av hästens bakdel som används för shell cordovan, andra delar gör det inte till en riktig cordovan. Detta läder kommer endast från hästar, och andra typer av läder från kor eller hjortar räknas inte.
En cordovan tillverkades först av västgoterna på 700-talet i staden Cordoba (Spanien) där den tog namnet (med en liten modifiering) från. Lädret tillverkades sedan av morerna under medeltiden. Cordovan användes främst som rakblad i barberarsalonger under 1800- och 1900-talen och inte som material till skor eftersom det var dyrt. På grund av den enastående hållbarheten och unika designen har cordovan fått en mer utbredd användning för modeaccessoarer i läder. Den ökade efterfrågan leder dock till brist på utbud eftersom detta läder är svårt att producera.

Bildkälla: Horween

Bildkälla: Shoegazing

Processen
Det finns inte många garverier i världen som levererar Shell Cordovan på grund av den arbetsintensiva processen. Shinki i Japan och Horween i Chicago är de största som tillverkar denna typ av läder. Horween, "Cordovan capital of the world" (Chicago Tribune), behåller de exakta steg och den formel som utvecklades 1905 för dagens process. Det är känt att skalkordovan genomgår en garvningsprocess på 6 månader, vilket innebär att den totala processen tar upp till 12 månader. Därför har själva materialet en historia.

Bildkälla: Hodinkee
Kvalitet
Shell cordovan-läder har en fantastisk kvalitet med exceptionell hållbarhet. Lädret är fast och tufft, men det finns också utrymme för elasticitet och komfort. Efter att ha genomgått garvningsprocessen är själva materialet glänsande utan behov av polering. Cordovan-läder är känt för att vara icke-krossande och kan behålla sin karaktär över tid. Detta material är vattenavvisande, men det kräver också skötsel. Mångfalden av färger på Shell Cordovan är ganska begränsad eftersom det mest finns grundfärger. Även om dessa färger är enkla är de eleganta och delikata med en klassisk och äkta look.

FinWatchStraps kommer att starta produktionen av Cordovan-läderarmband ganska snart. Den nya Shell Cordovan-kollektionen är planerad till hösten 2018. Håll dig uppdaterad och kolla in våra nya modeller som kommer under höst- och vintersäsongen.

Eftersom du är unik i detta universum förtjänar du ett läderarmband som passar perfekt och är personligt anpassat för dig. På FinWatchStraps tillverkas våra klockarmband med kärlek och omsorg, från val av material till färdig produkt. Vi skräddarsyr din upplevelse och lyfter dina älskade klockor.

Du hittar vårt skräddarsydda armband här: www.finwatchstraps.com.
Och du kan enkelt hitta ditt personliga klockarmband här på FinWatchStraps. Så tveka inte att kontakta oss, vi skulle älska att hjälpa dig.


You may also like View all