Rolex historia och några fakta som väldigt få känner till

The History of Rolex and Some Facts That Very Few Know - finwatchstraps
Om man bortser från rykten och historier har varumärket Rolex en rik historia som väldigt få människor känner till. Här är den fascinerande historien om Rolex.
Visste du att Rolex inte startade i Schweiz? Visste du att det inte började som ett klocktillverkningsföretag? Det berömda klocktillverkningsföretaget grundades av Hans Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis i London och började som ett klockmonteringsföretag. År 1905 importerade de schweiziska urverk som de monterade i de engelska urhusen. Senare såldes de till juvelerare som märkte om och sålde dem.

rolex, rolex watch, leather watch band for rolex, handmade watch band

År 1908 insåg de att de kunde tjäna mer pengar genom att tillverka sina egna klockor. År 1919 flyttade man sitt huvudkontor från London till Genève. Som ett av de främsta klockmärkena är det ganska förvånande att Rolex ursprungligen grundades av Hans Wilsdorf och senare flyttades till Genève 1919. Enligt Wilsdorf valde de namnet eftersom det inte bara var kort och attraktivt utan också kunde uttalas på alla språk. Han trodde också att det var det ljud som klockan gav ifrån sig när den rundades.
Rolex var den klocka som det brittiska flygvapnet föredrog under andra världskriget, men när de blev nedskjutna tog nazisterna deras klockor. När Wilsdorf fick reda på detta sa han att alla Rolexklockor som förlorats av den brittiska kungliga armén under kriget kommer att ersättas. Tack vare klockornas kvalitet och segervissheten blev Rolex en statussymbol bland det brittiska och det amerikanska flygvapnet. De var också de första vattentäta klockorna och den första certifierade kronometern.


Det fascinerande med detta är att klockan kanske inte är känd. Detta kan tillskrivas det faktum att företaget har en mycket hemlighetsfull kultur. Känner du till att The Holy Trinity Church i Genève har en klocka som har gått i 148 år? Under dessa år har en Rolex-representant kommit varje onsdag för att kontrollera och dra upp klockan. Detta beror på att Hans Wilsdorf var medlem i kyrkan och därför åtog sig att titta på klockan och dra upp den sedan 1940. Han gjorde detta personliga åtagande och kommer därför att fortsätta att göra det. Jämfört med andra klockor har Rolex samma storlek, struktur och konsistens. Detta för att exakt ge en bra mätning av tiden.
Några fakta om Rolex

- Över 2800 personer är anställda av Rolex.

- 2000 klockor tillverkas av Rolex varje dag.
- Rolex är inte ett offentligt ägt företag.
- Hans Wilsdorf, Rolex ägare, äger också Montres Tudor USA som tillverkades 1946 för första gången.
- De tillverkar vanligtvis klockor med ett internt urverk.
- Sir Jackie Steward, en före detta formel 1-förare, har gjort reklam för klockor sedan 1960.
- Under andra världskriget köpte RAF-piloterna Rolex för att ersätta sina undermåliga klockor som de fått av regeringen.
- Det var samma personer vars klockor togs av tyskarna. När Hans hörde talas om detta bestämde han sig för att ersätta deras klockor. Över 3000 RAF-medlemmar beställde nya klockor.

- År 1996 hjälpte en Rolex-klocka på handen av den mördade Ronald Platt till att gripa Albert Johnson, mördaren.

Rolex submariner, rolex watch

Vid ett tillfälle tillverkade Rolex flera modifierade ubåtar avsedda för försvarsministeriet. Dessa gavs till SBS-medlemmar och förare i den kungliga flottan. De sålde dem sedan efter att de tagits ur tjänst. Eftersom de var omdesignade med militära ramar, svärdsvisare, fältstänger med mera, gillade de flesta människor dem inte. Faktum är att de till och med kunde säljas för 25 pund sterling per dussin brickor. Intressant nog kunde några driftiga killar köpa dem och sedan göra dem civila genom att byta händer och lägga till fjäderstänger. På så sätt kunde de göra sig av med dem på marknaden.
Senare började militären samla på klockor. På grund av detta var de nu värda en bra summa pengar i sitt ursprungliga märke. Faktum är att en bra autentisk UK Royal Navy Rolex Submariner skulle hämta runt $ 150,000 till $ 200,000 idag. Detta är mycket bättre än de 40
Rolex kan ges bort som välgörenhet
Även om detta är lite överdrivet så ägs Rolex av Hans Wilsdorf Foundation, ett företag som är registrerat som en välgörenhetsorganisation. Även om det startades av Hans, överförde han alla företagets aktier till företaget på grund av brist på arvingar. Eftersom de inte får avslöja de finansiella uppgifterna är det lite svårt att veta den exakta summan pengar som donerades. De flesta av intäkterna återinvesterades dock. Det är ett faktum att det inte finns någon person som tjänar pengar på Rolex.
År 1952 valde Ian Fleming Rolex för karaktären James Bond i sin roman Casino Royale. Det är dock ännu oklart vilken modell han valde. Albert Cubby Broccoli tog bort Rolex från hans handled och lämnade den till konstavdelningen i den första storfilmsversionen av Bond-arvet. Man tror att det var en submariner utan kronskydd, en mycket stor krona, svart krokodilarmband och myntkantad boett. Men precis som i romanen är det svårt att veta den specifika modellen. Det kan vara 5510, 6200, 6538 eller6538A. Det är samma klocka som James Bind också hade i Goldfinger, From Russia with love och Thunder ball. Även om ingen vet var klockan kan vara, tror man att den kan vara värd en hel del pengar nu.
Enligt Rogwagner betalade han ca $5000 för en begagnad Submariner för 20 år sedan, vilket var en mycket bra klocka. Intressant nog köpte han två år senare en falsk Rolex i NYC för 240 dollar som han trodde var likadan som hans. När han tog klockorna till en juvelerare fick han veta att endast ett skarpt öga och en utbildad juvelerare kunde se skillnaden mellan klockorna. Han gjorde sig därför av med den äkta klockan men behöll den falska.
Skillnaden mellan Rolex och andra företag är att de spenderar mycket pengar på reklam. För några år sedan spenderade Rolex till exempel över 50 000 000 dollar enbart på reklam. Det andra företaget som spenderade $27000000 var Breitling. Med så mycket pengar som spenderas på reklam har nästan alla hört talas om Rolex. Dessutom kontrollerar annonser vanligtvis media och inga skribenter kommer att ge dåliga recensioner till sina bästa annonsörer. Men objektivt sett är Rolex varken det bästa eller det dyraste varumärket. Det är bara ett medelmåttigt lyxmärke.

rolex watch, rolex submariner, rolex oyster

I egentlig mening har de varit mycket dyra. Under de senaste 40 åren har de blivit ännu dyrare. Faktum är att de inte har visat några tecken på att sakta ner inom den närmaste framtiden.

Hur som helst, denna helt fantastiska high-end klocka förtjänar det bästa tillbehöret som kan göras för den. Och ja, den kan kompletteras med det perfekt passande klockarmbandet, tillverkat för hand i Finland, ett nytt högkvalitativt klockarmbandsmärke från FinWatchStraps.

 


You may also like View all